GNGNHD 226 JUGALBANDI

de Genegenheid

GNGNHD 226 JUGALBANDI

  • Datum: 13-02-2019
  • Tijd: 20:00
  • Artiesten: JUGALBANDI
  • Entree: vrijwillige bijdrage

INFO: zie ook website JUGALBANDI

Jugalbandi : Wereldmuziek uit vele windstreken.

Wikipedia omschrijft de term “Wereldmuziek” als volgt: “Wereldmuziek is muziek die terug te leiden is tot een bepaalde bevolkingsgroep of land. Niet alle wereldmuziek kent een traditie van muzieknotatie. In dat geval wordt de muziek op het oor van speler tot speler doorgegeven”.

Als dan ook nog bij deze omschrijving de toevoeging  “uit vele windstreken” gevoegd zou worden komt dat heel dicht bij de muziek die Jugalbandi maakt. Het instrumentarium verraadt al uit welke muzikale hoek de wind waait: uit India komen snaarinstrumenten als de sitar en tanpura, uit Afrika komt de udu. De Bluepoint steelharp heeft weliswaar een Europese oorsprong, maar heeft een klank die zeer aan de  Caraïben doet denken. Als daarbij nog mantrazang, een Indiaas harmonium, een Amerikaanse dulcimer, chromatische mondharmonica, gitaar, diverse fluiten en verschillende percussie-instrumenten gevoegd worden mag duidelijk zijn dat Jugalbandi-muziek wereldwijd is, maar met een accent op de Indiase traditie.

De vier muzikanten zijn erin geslaagd deze instrumenten op zeer smaakvolle wijze te combineren tot een uniek en bijzonder afwisselend geluid. Bij de muziek van Jugalbandi is improvisatie een belangrijke element, waardoor de muziek (ook voor de muzikanten) altijd verrassend is.

De sfeer van de verschillende nummers loopt sterk uiteen, zo zijn er stukken die bijzonder meditatief zijn, maar andere zijn juist erg ritmisch. Veel afwisseling, en daardoor ook bijzonder boeiend, maar altijd zeer muzikaal en sfeervol.

De muzikanten van Jugalbandi zijn:

  • Tonny Bol: zang, tanpura, percussie. Tonny studeerde Dhrupad , de oudste Indiase klassieke muziek traditie en deze achtergrond kan zij prima gebruiken bij het zingen van verschillende Mantra’s die op het repertoire van Jugalbandi staan. Verder bespeelt zij o.a. de tanpura, waarmee zij een prachtig klankbed neerlegt voor de andere instrumenten.
  • Niek Edeling: Bluepoint Steelharp, mondharmonica, bansuri, bosfluit en udu. Dat Niek een zeer begaafd multi-instrumentalist is blijkt al uit deze opsomming. Hij is een liefhebber van geïmproviseerde muziek, een talent dat hij bij Jugalbandi volledig tot ontplooiing kan brengen.
  • Leo de Kruis: Sitar, gitaar, dulcimer, harmonium, zang. Leo studeerde Indiase Klassieke (raga)muziek aan het conservatorium in Rotterdam. Niet verwonderlijk dat verschillende composities van Jugalbandi een duidelijk Indiase sfeer uitademen.
  • Bob Verheul: Udu, percussie, zang. Bob heeft een natuurlijk ritmegevoel wat hem in staat stelt op de udu (Afrikaanse kleitrom) een stevige ritmische basis te geven. Ook bij improvisaties voelt hij perfect aan welke muzikale richting de solisten op gaan zodat de groep als één geheel blijft spelen.